Γρίπη στα Παιδιά: Αναγνωρίστε τα Συμπτώματα και Πώς να τα Αντιμετωπίσετε

Συμβουλές από την Παιδίατρο-Νεογνολόγο Μαριάννα Παμπούκα

Αγαπητοί γονείς,

Μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο φθινοπώρου και χειμώνα που αντιμετωπίσαμε όλες τις ιώσεις και πολλά μικροβιακά νοσήματα, θα θέσω στη διάθεσή σας πληροφορίες για τα πιο σημαντικά από αυτά, ξεκινώντας από τη διαβόητη γρίπη Α και Β οι οποίες επανήλθαν δριμύτερες στη μετά covid εποχή και μας ταλαιπώρησαν πολύ, μικρούς και μεγάλους. Ως παιδίατρος-νεογνολόγος, θεωρώ σημαντικό να έχετε στη διάθεσή σας αξιόπιστες πληροφορίες για το πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της γρίπης στα παιδιά και να σας παρουσιάσω τις καλύτερες πρακτικές για την αντιμετώπισή τους.

Η γρίπη είναι μια συχνή ίωση – λοίμωξη αναπνευστικού κατά τους μήνες Νοέμβριο με Μάρτιο κάθε έτους. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω έναν οδηγό για την κατανόηση και την φροντίδα της γρίπης στα παιδιά, με στόχο να σας βοηθήσω να διασφαλίσετε την υγεία και την ευεξία των αγαπημένων σας μικρών παιδιών. Εννοείται δεν υποκαθιστά την άμεσή μας επικοινωνία!

Αναγνώριση των Συμπτωμάτων της Γρίπης στα Παιδιά

Η γρίπη στα παιδιά μπορεί να παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα με αυτά των ενηλίκων, αλλά υπάρχουν και ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζετε. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Υψηλός πυρετός: Συνήθως είναι ένα από τα πρώτα και πιο εμφανή σημάδια. Ξεκινά νωρίς και στη συνέχεια κάνει συχνά και όλο και πιο πυκνά κύματα μέχρι να είναι σχεδόν συνεχής και μπορεί να μην υφίεται με τα αντιπυρετικά. Αυτό είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της γρίπης Α και Β, ο μακροήμερος και σε κάποια φάση συνεχής πυρετός. Μπορεί να φτάσει τους 41°C και να συνοδεύεται από ρίγος. Η διαρκειά του είναι συνήθως 4 με 6 μέρες.

Βήχας και πονόλαιμος: Αρχικά ξηρός βήχας και στη συνέχεια παραγωγικός, μπορει να είναι επίμονος ερεθιστικός και να ταλαιπωρεί, ενώ δεν δίνει ιδιαίτερα ακροαστικά στην εξέταση. Μπορεί ο ασθενής να έχει άσχημο βήχα δηλαδή και ο ιατρός να μην ακούει τίποτα το παθολογικό.

Καταρροή ή συμφόρηση της μύτης: Κάποιες φορές συνοδεύεται από καταρροή, μπούκωμα και πόνο στο λαιμό.

Συχνότατα τα παιδιά παρουσιάζουν ρινική συμφόρηση, και ακολούθως πόνο στα αφτιά ή παροδική μείωση ακοής.

Μυϊκοί πόνοι και κόπωση: Τα παιδιά μπορεί να φαίνονται πιο κουρασμένα από το κανονικό και να παραπονιούνται για πόνους στο σώμα. Οσταλγίες μυαλγίες, τάση να ξαπλώνουν, υπνηλία, παρατηρούνται πάρα πολύ συχνά με τη γρίπη σε μικρούς και μεγάλους.

Διάρροιες, κοιλιακό άλγος: Λιγότερο συχνά, αλλά και πάλι πολύ χαρακτηριστικά η γρίπη μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συμπτώματα γρήγορα και να αντιδράσετε ανάλογα, καθώς η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές στα παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Φυσικά στις μέρες μας υπάρχει το rapid test Flu A & Flu B το συνδυασμένο με το covid 19, το οποίο μας δίνει τη διάγνωση άμεσα, και μας επιτρέπει τη σωστή αγωγή και διαχείριση του περιστατικού (επαφές, απομόνωση, εγρήγορση για επιπλοκές).

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι πλέον με αυτό το τεστ, τα οποία με κάθε πυρετό την πρώτη ή δεύτερη μέρα δίνουμε την οδηγία να γίνει, ή και οι ίδιοι οι γονείς το έχουν ήδη κάνει.

Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων της Γρίπης στα Παιδιά

Μόλις γίνειη διάγνωση της γρίπης στο παιδί σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη γρήγορη ανάρρωση. Εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Υποστήριξη με Υγρά και Ξεκούραση: Τα παιδιά με γρίπη χρειάζονται πολλά υγρά για να αποφύγουν την αφυδάτωση και πολλή ξεκούραση για να αναρρώσουν. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού, χυμών και αφεψημάτων.
  2. Παρακολούθηση του Πυρετού: Χρησιμοποιήστε αντιπυρετικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για παιδιά, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη, για να μειώσετε τον πυρετό και να ανακουφίσετε τον πόνο. Είμαστε ενήμεροι πάντα για τις κατάλληλες δοσολογίες, με την πιο συχνή εναλλάξ χορήγησή τους ανα 3 ώρες. Παράλληλα κάνουμε χλιαρές κομπρέσες με νερό και προαιρετικά ξύδι ή χλιαρό προς ζεστό μπανάκι έαν επιτρέπει η κατάσταση του παιδιού.
  3. Καταπολέμηση της Ρινικής Συμφόρησης: Χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό, θαλασσινό νερό και ρινικές σταγόνες για να βοηθήσετε στην ανακούφιση της συμφόρησης. Επίσης, ένας υγραντήρας στο δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η χορήγηση αντισταμινικού σιροπιού στα άνω του έτους παιδιά. Η ανάκλιση στον ύπνο βοηθάει όπως επίσης και οι εντριβές με κατάλληλα σκευάσματα με ευκάλυπτο.
  4. Διατροφή και Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού: Προσφέρετε ελαφριά και θρεπτικά γεύματα, ακόμα και αν το παιδί δεν έχει πολύ όρεξη. Φρούτα, λαχανικά, και ζεστές σούπες μπορούν να είναι εξαιρετικές επιλογές. Η βιταμίνη c και η d είναι ανοσοενισχυτικές.
  5. Φάρμακα : Βρογχοδιασταλτικά, βλεννολυτικά, κορτιζονούχα σκευάσματα χρησιμοποιούνται κατα περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και τη γενικότερη υγεία του παιδιού. Η αντιβίωση δεν έχει θέση στη γρίπη πρώιμα, όμως εάν παρατείνονται κάποια συμπτώματα όπως συνήθως ο βήχας, πρέπει να καλύψουμε με αντιβίωση γιατί συχνά τη γρίπη ακολουθεί η επιπλοκή της πνευμονίας. Κάποιες φορές απαιτείται νοσηλεία για ενυδάτωση, νεφελοποιήσεις , και στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δίνεται αντιική αγωγή.

Πρόληψη της Γρίπης στα Παιδιά

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, ειδικά όταν πρόκειται για τη γρίπη στα παιδιά. Εδώ είναι μερικά βασικά βήματα για την πρόληψη της γρίπης:

  1. Εμβόλιο κατά της Γρίπης: Το ετήσιο εμβόλιο γρίπης είναι η πιο αποτελεσματική προστασία ενάντια στη γρίπη. Συνιστάται για παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ακόμη και να νοσήσουμε με γρίπη δεν φαίνεται να καταλείπεται μόνιμη ανοσία, άρα κάθε χρόνο είναι καλό να γίνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός, σίγουρα στα ευπαθή παιδιά, στο περιβάλλον βρέφους κάτω των 6 μηνών, αλλά και σε όλους μας.
  2. Πρακτικές Υγιεινής: Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στο σωστό πλύσιμο των χεριών και την κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα.
  3. Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού: Διατηρήστε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα για τα παιδιά σας, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και άλλες θρεπτικές τροφές.
  4. Αποφυγή Έκθεσης σε Ιούς: Περιορίστε την έκθεση των παιδιών σας σε άτομα που είναι άρρωστα και διατηρήστε το σπίτι και τα παιχνίδια τους καθαρά και απολυμασμένα.

Η τήρηση αυτών των απλών κανόνων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της γρίπης και να διατηρήσει τα παιδιά σας υγιή και ασφαλή.

Αγαπητοί γονείς,

Η γρίπη στα παιδιά είναι μια όχι ευχάριστη πρόκληση. Η ενημέρωση, η προετοιμασία και η σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ευεξία των παιδιών σας. Με την ακριβή αναγνώριση των συμπτωμάτων, την προσεκτική φροντίδα στο σπίτι και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να περάσουν αυτή την περίοδο με λιγότερη δυσφορία και στρες.

Θυμηθείτε πάντα ότι η έγκαιρη παρέμβαση και η επαφή με τον παιδίατρό είναι κρίσιμη για την υγεία του παιδιού σας. Η αγάπη και η φροντίδα σας, σε συνδυασμό με σωστή ιατρική συμβουλή, είναι τα καλύτερα εργαλεία στη μάχη ενάντια στη γρίπη.

Με εκτίμηση,

Μαριάννα Παμπούκα

Παιδίατρος-Νεογνολόγος

To Top